The double distillation

We work with old “charentais” pot stills – the distilling kettles that produce the famous Cognac (originals ! – our oldest one dates from 1927). The particularity of these stills lies in the two runs each distillation goes through : first we extract all the alcohol present in the original material, which gives us a brew of about 30% a.b.v. This is then concentrated in the second run, the reflux, to an alcohol of high volume and quality by cutting off the poisonous methyl alcohols in the “foreshot”, and the fusely end in the “tail”. What we keep is the clean and aromatic “heart” with which we create our specialties.

These are filtered only by gravity and without any treatment. As we use “living” ingredients, the taste of each series may vary according to the harvest – keep on tasting and let us surprise you !

Distilling to us means to be inspired by the generations that used the alambics before us. Throughout history peasants have recycled the fruit of their labour down to the compost. “Waste” is a modern concept. Processing produce in this sense to us means revitalising an almost extinct distilling method and thereby creating modern, surprising recipes.

Distilling means taking time with our organic ingredients in order to extract their “spirit”, as the alchemists say. In this region, the Garrigue, the Mediterranean sea, the mountains and the extreme climate together spawn unique aromatic fruits and herbs. All that needs doing is to capture and bottle them.

Actualités

  • Fine Faugères et chocolat

    Pour lancer la saison de la distillation, Art, Gastronomie et Architecture se rencontrent autour de la Fine Faugères. Au programme : découvertes gustatives et culturelles, créations artisanales, scénographies éphémères originales. Pour cette première édition, son allié naturel est à l’honneur : le chocolat ! Alors, rendez-vous le 9 décembre dans l’Atelier du Bouilleur à Autignac pour ce premier événement consacré à la Fine Faugères !

  • Présentation du MANIFESTE de la GNÔLE NATURELLE
    Presentation et discussion à Paris, lancement du mouvement

    Lundi 3 décembre nous – Alcools Vivant, Distillerie O’Baptiste et L’Atelier du Bouilleur – allons présenter notre manifeste sur Paris et fondre le mouvement des « Gnôles Naturelles »

  • Prochain stage Matthieu Frécon

    Prochain stage de distillation avec Matthieu Frécon chez nous à Autignac le 20 et 21 Février. C’est en semaine et vise plutôt les professionnels, porteurs de projet ; les amateurs et amatrices sont bienvenus également. Inscriptions avec (...)

  • Stage de distillation Matthieu Frécon
    Les prochaines dates chez nous

    2 jours avec Mathieu Frécon ici à L’Atelier du Bouilleur : 20./21. Octobre 2018
    S’inscrire chez Matthieu à alcoollege-livre yahoo.fr